Menü Bezárás

A föld alá is benéztek az Orosháza és Térsége Gazdakör határszemléjén (videó)

Az évek óta hagyománnyá lett határszemlére várta a gazdálkodókat kedden az Orosháza és Térsége Gazdakör. Az eseményre meghívást kaptak a zentai és a pusztakeresztúri gazdakörök képviselői is.

A Vegetáció Kft. irodaépületében kezdődött a nap. Itt házigazdaként Szollár Szabolcs, a cég vezetője köszöntötte a határszemle résztvevőit és röviden bemutatta a mezőgazdasági nagyüzemet. A szemle meghívott talajtani szakértője, dr. Dobos Endre egyetemi docens tartott rövid, gondolatébresztő előadást. Elmondta, hogy az aszály, a klímaváltozás számos környezeti változásnak is következménye és a globális problémára lokálisan is reagálniuk kell a gazdálkodóknak. Részletesen szólt a talajszerkezetről, a túlművelésről, a termelési technológiákról, a rosszul végzett öntözés esetleges káros hatásairól, a változtatás szükségességéről.

Dominkó Norbert (b), Szollár Szabolcs, dr. Dobos Endre és Brlázs Róbert vizsgálja a kalászokat (Fotó: Horváth Bence)

A határ tényleges megszemlélése az 1900 hektáron gazdálkodó Vegetáció Kft. földjein kezdődött. Szollár Szabolcs elmondta, termelnek búzát, árpát, kukoricát, vetőmagborsót, repcét és mákot, de ez már csak az idei évre igaz.

– Utolsó éve volt nálunk a repcének. Ilyen csapadékmennyiség mellett nem látjuk biztosítottnak az őszi vetésű repce biztonságos termelését. Idei évünk rendkívül aszályos, már az őszi vetésű növényeken látszik. Utóbbi két növény nagy részét kitárcsáztuk. Például 100 hektár mákunkból már csak 30 hektár van, a repce is hasonló sorsra jutott. Helyükre napraforgót, kukoricát vetettünk. A kalászosok terméskilátásairól elmondta, fele a tavalyihoz képest: az árpa hektáronkénti 40-50 mázsa, a búza 40-55 mázsa lehet. A kukoricatermesztés jövőjéről úgy fogalmazott: lassan kilátástalanná válik a helyzet. Hetek óta nem kapott csapadékot a növény. A szárazságtűrő napraforgó sem képes fejlődni. Gyenge termés várható – foglalta össze a szakember.

Az új öntöző berendezés nem csak jobb, de biztosabb termést is ígér (Fotó: Horváth Bence)

A Vegetáció Kft. tavaly beadott öntözés fejlesztésre irányuló pályázata pozitív elbírálás nyert. A pályázat révén 350 hektáron válik lehetségessé az öntözés. Ez a beruházás már meg is kezdődött. Jövőre a vetőmag kukoricát, borsót is szeretnék 2023-ban öntözés alá vonni, ami a termelés biztonságát garantálhatja.

A szemle következő állomása volt a B-Árendás Kft. területe. Quintz Zsolt a gerendási központú családi cég ügyvezetője elmondta, náluk is rosszul alakult eddig az idei év.

– A repcével bevetett terület 25 százalékát mi is kitárcsáztuk, de többet is lehetett volna. Előveteménytől függően vannak jobb és gyengébb tábláink a gabonából, a kukorica és a napraforgó jövője pedig teljesen bizonytalan, pontosabban a csapadék érkezésétől függ. A kukorica még csak 70-80 centis, de már furulyázik a levele. Ha egy héten, tíz napon belül nem kap jó esőt, semmi jóra nem számíthatunk. A száraz év más problémát előidézett: az előző évben használt növényvédő szerek a száraz talajban nem bomlottak el, visszahatásuk tovább csökkenti a termést – tette hozzá Quintz Zsolt.

Egy, a jobb árpa táblák közül. Szépen “bókolnak” a kalászok, jöhet a kombájn. (Fotó: Horváth Bence)

Az Orosfarm Zrt. földjei a szerencsésebbek közé tartoznak. A lokális esőkből ezek a területek kaptak egy keveset.

– Gondjaink megegyeznek a térségben más gazdálkodókéval, de annyival vagyunk szerencsésebbek, hogy területeinken mi mértünk 80-110 milliméter csapadékot. Most készítjük az öntözésberuházás pályázatát. Nyáron beadjuk területünk 10 százalékára, 250 hektár öntözésére. Talajaink kiváló adottságúak, ha megoldjuk az öntözést, szép eredményeket érhetünk el – mondta el Dominkó Norbert ügyvezető.

Rendkívül érdekes volt és sok régi, jól bevált gyakorlat átgondolására késztette a gazdákat dr. Dobos Endre egyetemi docens, talajszakértő bemutatója. A miskolci egyetem tanára egy több mint másfél méter mély talajszelvény elemzését mutatta be.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke Brlázs Róbert is értékelte a látottakat:

– A legnagyobb gond az, hogy továbbra is legalább 100 milliméter csapadék hiányzik a talajból. Az aszályos időszak tavaly nyáron kezdődött és a rekord aszályos tavasszal folytatódott. Míg a Dunántúlon komoly esők voltak, ez a mi környékünkre sajnos nem jellemző. Ez rányomja a bélyegét a gabona termésre. Megítélésem szerint jó lesz, ha közepes termést tudunk betakarítani. Árpából kb. 2 és 5 tonna közti hektáronkénti termés, búzából pedig lesz 2-3 tonnát hozó és lesz sokkal jobb tábla is, a lokális esők függvényében. Hiába van a növényen kalász és hiába van szem, ha az pehely könnyű. A napraforgóval, kukoricával kapcsolatban még nem lehet mit mondani. Itt a remény van számunkra, hogy még időben kapnak esőt – értékelt a gazdaköri elnök.

Forrás: Oroscafe

Kapcsolódó bejegyzések