Menü Bezárás

Több mint 220 pálinkamintát bírált a zsűri az idei Hagyományok-Ízek Versenyre

A Petőfi Művelődési Központ Bubik termében gyűltek össze az orosházi gasztro-fesztivál pálinka versenyének zsűrizéséhez az érdekeltek. A nemzetközi versenyen nemzetközi zsűri bírálta a beérkezett mintákat.

A Hagyományok-Ízek Verseny pálinka versenye már hosszú évek óta nemzetközivé vált, hisz Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból is rendszeresen érkeznek párlatok a mustrára. Az idei megmérettetésre több, mint 220 pálinka sorakozott a dobozokban. Ezek nagyobb része hazánkban csorgott le a főzőkből, mintegy 90-100 tétel pedig határainkon túl. Hat, egyenként háromtagú, szakértő bírálókból álló, nemzetközi zsűri bírálta és jutalmazta (vagy épp nem) arany, ezüst és bronzérmekkel a párlatokat. Benkő Lajos, az Orosháza és Térsége Gazdakör alelnöke elmondta, a zsűrizésben a nemzetközileg elfogadott mintát követik.

– A legtöbb beküldött pálinka idén is szőlőből és szilvából készült, de van szép számmal alma, körte, birs, barack, őszibarack, meggy, cseresznye is. Idén is küldtek többen ágyas pálinkákat és jöttek különlegességek is, mint a berkenyéből, vagy a sütőtökből készültek. Ez utóbbit nem mondanám pálinkának, hisz a sütőtök nem gyümölcs, de ezt a párlatot is befogadtuk bírálásra. Külön öröm számunkra, hogy Orosházáról többen is vannak azok, akik idén először méretik meg termékeiket és ők is figyelemre méltó pálinkákkal jelentkeztek. Az eredmények az esti órákig megszületnek, az eredményhirdetést pedig március ötödikén, a Hagyományok-Ízek Verseny keretén belül, az Eötvös iskola aulájában tartjuk.

Munkában az egyik háromtagú zsűri (Fotó: Horváth Bence)

A felvidékről érkezett Varga Edit már sokszor járt Orosházán zsűrizni, az évek során örvendetes fejlődést látott

– A szigorú feltételek szerint csak az a párlat kaphat arany minősítést, amely a bírálat során a lehetséges húsz pontból legalább tizennyolcat elér. Úgy gondolom, ha az elmúlt évek javuló tendenciája folytatódik, idén is ki tudunk osztani jó néhányat a legrangosabb minősítésből. A pálinkák minőségét szinte össze sem lehet hasonlítani a tizenöt évvel ezelőttiekkel. A kezdetekkor is volt néhány értékes, de mostanra sokkal jobban képzettek és jobban odafigyelnek a főzők, mi kerül a cefrébe és azt hogyan gondozzák.

Már az illatnak is hordoznia kell a gyümölcsre jellemző jegyeket. Varga Edit bírálat közben (Fotó: Horváth Bence)

A zsűrizésnél első a látvány, az illat, aztán az íz. A pálinkának hordoznia kell annak a gyümölcsnek a jellegzetes jegyeit, amelyből főzték. A kóstolásnál ki tudjuk szűrni az esetleges cefrézési, főzési hibákat. Külön-külön pontozunk és a három zsűritag által adott pontok átlaga lesz a pálinka pontszáma, mely alapján a végső minősítését megkapja. Az általunk is használt húszpontos rendszerben a 14 – 15,99 pont bronz minősítést, a 16 – 17,99 pont ezüst, míg 18 pont felett arany minősítést ér – osztotta meg velünk a szakértő.

A “Mezgés” pincér tanulók segítettek a felszolgálásban (Fotó: Horváth Bence)

A zsűrizésnél a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Technikum és Szakképző iskola felszolgáló növendékei segítettek a megítélendő pálinkák időben asztalra juttatásában.

A verseny eredménye tehát a csütörtöki nap folyamán megszületett, az érintettek megismerhetik a Hagyományok-Ízek Verseny napján az Eötvös aulájában.

 

Forrás: Oroscafe

Szerző: Csányi József

 

Kapcsolódó bejegyzések