Menü Bezárás

Fontos kérdések voltak napirenden az Agrár Kerekasztal fórumán

A tavaly megkezdett Agrár Kerekasztal csütörtöki folytatását kissé rendhagyóan, fórum formájában rendezte meg az Orosháza és Térsége Gazdakör. A fő témát a földek adásvételével kapcsolatos változások adták.

A gazdakör a téma fontosságára és az érdeklődés nagyságára tekintettel döntött a fórum jellegű lebonyolítás mellett. A megbeszélésen a gazdakör tagjai mellett, a mezőgazdasági nagyüzemek vezetői és a környék polgármesterei is részt vettek. Orosházát az alpolgármester, Oravecz Nóra képviselte.

A fórumon jelen volt dr. Takács Árpád kormánymegbízott és dr. Rákóczi Attil, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója is. Dr. Takács Árpád köszöntőjében elmondta, szeret Orosházára, a helyi gazdákhoz ellátogatni.

– Szeretek ide jönni, mert egészséges lelkületű és gondolkodású, rendkívül dolgos emberek közé érkezem – kezdte mondandóját.

“Rekord év volt a tavalyi és az lesz az idei is” (Fotó: Horváth Bence)

A folytatásban elmondta, hogy a tavalyi, rekord év volt a megye gazdái számára. Soha ennyi egységes kérelmet nem adtak be, soha ennyi támogatást nem fizettek ki a gazdáknak és az eddigi legkevesebb volt a hibás kérelmek száma. Ebben nagy szerepe van a kormányhivatal stratégiai partnerének, a NAK Békés megyei Igazgatóságának és a kiválóan működő falugazdász hálózatnak. A kormánymegbízott méltatta az Orosháza és Térsége Gazdakör munkáját is. Külön elismerését fejezte ki a nemrégiben leköszönt elnök, Horváth József tevékenységét illetőleg.

Előadása után a kérdéseket is dr. Sóvári Tibor válaszolta meg (Fotó: Horváth Bence)

Az est fő témájában, a föld adásvételi kérdések változásairól, a felmerülő kérdésekről dr. Sóvári Tibor, a Békés-megyei Kormányhivatal földhivatali osztályának főosztályvezetője tájékoztatta a jelenlevőket. Téma volt az osztatlan közös tulajdon rendezése, hogyan kell használni az osztóprogramot, milyen szabályai vannak 2022-től a föld adásvételnél kötelező kifüggesztésnek.

 

Forrás: Oroscafe

Szerző: Csányi József

Kapcsolódó bejegyzések