Menü Bezárás

Pocokinvázió – pusztítják a vetést a rágcsálók

Az orosházi és környékbeli gazdák idejében elvetették a jövő évi kenyérnek valót. Kapott esőt és szépen kikelt a friss vetés. Ez így van rendjén, de valami ismét belerondít a képbe. Tömegesen jelentek meg a földeken a rágcsálók.

Mint dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke tájékoztatott, Békés megyében folt szerűen figyelhető meg a mezei pockok elszaporodása.

– Orosháza, Nagyszénás, Mezőkovácsháza, Medgyesegyháza, Battonya, Dombegyháza, Kamut, Csárdaszállás, Bélmegyer környékéről jeleztek fertőzött gócpontokat. A kémiai védekezésre van lehetőség, amellyel még kevés gazdálkodó él jelen pillanatban, de a felsorolt településeken megkérdezett gazdálkodók egyöntetű véleménye, hogy szükség lesz az ősz folyamán a erre a védekezési formára – mondta el az elnök.

A mezei pockok ellen agrotechnikai, mechanikai, biológiai és kémiai módszerekkel lehet védekezni. A leghatékonyabb védekezési módszer a kémia. Békés megyében jelenleg szükséghelyzeti engedéllyel lehet védekezni, ügyfél kérelmére a Magyarországon nem engedélyezett Pocok Tox rágcsálóirtó szerrel. Kérelmezni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj-és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságán lehetséges. A felhasználása szigorú előírásokhoz van kötve .

Különösen a bio gazdaságokban jellemző a biológiai védekezés, mely nem más, mint a pockok természetes ellenségeinek, köztük is leginkább a ragadozó madaraknak a környékre csalogatása. Ez történhet az egerészölyvek számára és T alakú ülőfák kihelyezésével a földekre, vagy a baglyok számára műfészkek telepítésével a környékre.

Orosházán változó a rágcsáló helyzet

A TRY-BÉTA Kft. ügyvezető igazgatója, Dominkó Zsolt elmondta, az ő területükön hatalmas károkat okozott a mezei pocok invázió.

– Nagyon nagymértékű a kártétel az idén, búza után vetett repcében, valamint a napraforgó és repce elővetemény után elvetett búzában. Felmértük az egy négyzetméterre eső lakott járatok számát és kértünk engedélyt a rágcsálóirtó szer megvásárlására. Ezt megkaptuk. A kijuttatás szabályait maradéktalanul betartva, szakirányító felügyelete mellett elindult a járatokba történő kijuttatás – tájékoztatott Dominkó Zsolt.

Orosháza körzetében, más területeken nem kellett a kémiai védekezéshez folyamodni. Herczeg Tibor egyéni gazdálkodót is megkérdeztük a témában.

– A mi területünkön nem volt kirívóan súlyos a rágcsáló fertőzöttség és a károkozás nagysága. Nem kértünk rendkívüli irtási engedélyt. A szántások következtében amúgy is kiszorulnak a földekről és úgy érzékelem, hogy lecsengőben van az invázió – mondta el Herczeg Tibor.

Magyarországon kártevőnek minősül a mezei pocok, mindenhol megtalálható, ahol mezőgazdasági művelés folyik. Ez a státusza két okra vezethető vissza: Szinte bármilyen növényi anyagot megeszik, válogatás nélkül. Tápláléka nagy részét magvak, füvek, gyökerek, bogyók, gyümölcsök teszik ki, de lerágja a fiatal fák kérgét is, a kukoricacsövön felfutva pedig kirágja a szemet. Télen a az eltárolt terményt is károsíthatja. Ráadásul nem csak közvetlen, de közvetett károkat is okoz, ugyanis ürülékével szennyezi a terményeket, és betegséget is terjeszt. Rendkívül gyorsan szaporodik, évente akár 5-6, kedvező időjárási körülmények esetén akár 10 generáció is kifejlődhet egy év alatt. A megfigyelések szerint 3-6 évente olyan mértékben túlszaporodik, hogy tömeges vándorlásba kezd.

Kapcsolódó bejegyzések