Menü Bezárás
Image

  • Elérhetőség
  • Alapadatok
  • Dokumentum

Cím: 5900 Orosháza, Pacsirta utca 8.
Telefon: 70/615-1111, 70/453-6176
E-mail: oroshazigazdakor@orosnet.hu;  ohgazdakor@gmail.com
Honlap: www.magyargazdak.hu

Alapítás éve: 2006
Levelezési cím: 5900 Orosháza,  Pacsirta utca 8.
Adószám: 18391101-1-04
Számlavezető bank: Budapest Bank Orosházi Fiók
Számlaszám: 10101102-58247600 01000007
Elnök: Brlázs Róbert
Alelnök: Horváth József

Bemutatkozás

Gazdakörünk 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a gazdálkodók, családi gazdaságok fejlődését, érdekérvényesítését az összefogás erejével. Az elmúlt esztendők viszont sokkal többre adtak lehetőséget. Gazdakörünk kezdeményezésére és alapításával indult a magyarok Kárpát-medencei összefogása, innen indult a szövetségnek az az összefogása, amely valójában a Magyarok Kenyere Program alapját adta. Orosházi Gazdakör rendezi város és Békés megye egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét a Hagyományok-Ízek Versenyt. Emlékművet állítottunk a meghurcolt magyar gazdáknak, szobrot állítottunk a búzanemesítő nagyoknak. Alapítói voltunk az Orosházi Kolbászklubnak, és a formálódó Pálinkaklubnak. Működtetjük az Agrárkerekasztalt és a kistermelői kiállításokat. De több könyv, kiadvány összeállításában, megírásában is részt vettünk.

Gazdabál

Évek óta hagyomány, hogy az Orosháza és Térsége Gazdakör megrendezi éves mulatságát, az Orosházi Gazdabált. A gazdáknak is szükségük van a szórakozásra, kikapcsolódásra, hiszen kora tavasztól késő őszig nem sok idő jut erre, a határban dolgoznak. Kellemes környezetben, jó társaságban tölthetnek el egy estét az orosházi és környékbeli gazdák, a meghívott vendégek. 

Image
Image

Orosházi Hagyományok Ízek Versenye

Az orosházi gasztronómiai eseménysorozat egyik fontos eleme a gazdakör által szervezett Orosházi Hagyományok, Ízek Versenye. Az általában februárban sorra kerülő egynapos rendezvény célja a helyi paraszti kultúra gasztronómiai értékeinek bemutatása. Így elsősorban a disznótoros ételek, a helyi gyümölcsből készült pálinkák kerülnek terítékre. 

Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013-ban alakult meg Orosházán. A fórum a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezeteket, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. 

Image
Image

Földműves emlékmü

A szobor állítását az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezte, hogy így állítsunk emléket egyrészt a 270 éve Zombáról Orosházára érkező földműves családoknak, másrészt az ’50-es évekbeli kuláküldözés áldozatainak. A szobor terveit Mihály Gábor Munkácsy-díjas szobrászművész készítette. 

Búzanemesítök emlékmüve

Az Orosháza és Térsége Gazdakör kezdeményezésére, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Orosháza Város Önkormányzata támogatásával készült el a három nagy búzanemesítő, Mokry Sámuel (1832-1909), Baross László (1865-1938) és Székács Elemér (1870-1938) szobra. 

Image
Image

Agrár Kerekasztal

A grémium megalakításának deklarált célja, hogy a város mezőgazdasági termelői közösen dolgozzanak a problémák megoldásán. Az Orosháza és Térsége Gazdakör volt a kezdeményező. Az elnökség váltás után Brlázs Róbert gazdaköri elnök megkereste a város mezőgazdasági nagyüzemeit, hogy a közép és kisgazdaságok üzemeltetőivel közösen  folytassanak szakmai párbeszédet.

Pálinka Klub

Egy nagyon kedvező folyamat indult el Magyarországon. Megpróbálják a pálinkát, mint gasztronómiai kincset és értéket egy magasabb színvonalra emelni. Az első lépéseket a Hagyományok-Ízek Versennyel megtettük, de egyfajta gondolkodásmód váltás is szükséges, mind a pálinka készítők, mind a fogyasztók között. A megalakuló klub a minőségi pálinka fogyasztást és minőségi pálinka kultúrát szeretné meghonosítani. 

Image
Image

Fórumok, tájékoztatók

Fontos küldetésünk, hogy segítsük a gazdákat  tájékoztatókkal, fórumokkal. Szakma legnevesebb képviselőit, előadóit hívjuk meg rendszeresen, az aktuális témáknak megfelelően. KAP, növényegészségügy, adózás, családi gazdaságok, osztatlan közös, JÉGER rendszer, stb. Minden témában igyekszünk felkészíteni a gazdákat a  kihívásokra.

Federto

A HURO  magyar-román határmenti együttműködés, amelynek keretében négy megye hagyományos és különleges élelmiszereit, termékeit, az ezekhez kapcsolódó rendezvényeket, illetve vendéglátóhelyeket rendszerezték a résztvevő szervezetek. Majd egy 3 kötetes magyar-román nyelvű könyv készült a 4 megyéről. A könyveket oktatási segédanyagként használják az egyetemeken.

Image
Image

Vihar előtt, vihar után

Néhány évvel ezelőtt került a kezünkbe ifj. Györgyi Lajos önéletírásának a család által legépelt anyaga. Ekkor merült fel a gondolat, hogy az emlékiratot feldolgozva egy kötetben megjelentessük. 

Képek a gazdakör életéből

2006 óta nagyon sok dolog történt velünk, most megpróbáljuk 10 képbe belesűríteni.

Gazdaköri hírek

Átmeneti támogatás a baromfiágazatban

Átmeneti támogatás a baromfiágazatban

magyargazda2022.01.17.
Megjelent a 3/2022. (I. 6.) számú közlemény a baromfiágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló 11/2019. (IV. 1.) AM rendelet
Olvass tovább »
2022. május 20-án lesznek a választások a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

2022. május 20-án lesznek a választások a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál

magyargazda2022.01.17.
Megalakult a 2022. május 20-ára kitűzött agrárgazdasági kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete, az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB). Tavaly decemberben
Olvass tovább »
INDULUNK A 2022-ES KAMARAI VÁLASZTÁSOKON! ÁGAZATI EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN, 17 SZAKMAI SZÖVETSÉGESSEL!

INDULUNK A 2022-ES KAMARAI VÁLASZTÁSOKON! ÁGAZATI EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN, 17 SZAKMAI SZÖVETSÉGESSEL!

magyargazda2022.01.17.
A MAGOSZ – a korábbi győztes voksolásokhoz hasonlóan – most is indul a kamarai választásokon, az eddigiekhez hasonlóan jelölő szervezetként,
Olvass tovább »