Menü Bezárás

5 millióra is büntethetnek a parlagfű miatt

A szokásosnál két héttel korábban jelent meg a parlagfű virágpora a levegőben – mondta a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

Nékám Kristóf szerint még mindig nem megfelelő a probléma kezelése, pedig a parlagfű visszaszorítása össztársadalmi érdek. Az allergológus hozzátette: fontos a gyomnövény irtása, mert a környezetszennyezés megsokszorozza a pollenek allergiakeltő hatását, és a levegőbe került szennyezett virágpor akár 50 kilométert is megtehet.

“Legalább két héttel a parlagfű szokásos megjelenése előtt vagyunk. Ez még csak egyfajta előjáték” – mondta az InfoRádióban Nékám Kristóf, a Magyar Allergia Szövetség elnöke.

A parlagfű a következő napokban-hetekben egyre inkább problémát fog okozni – fotó: publicdomainpictures.net

“Nem tesszük fel jól azt a kérdést, hogy mit csináljanak a betegek, mert ezt a problémát megoldani csak össztársadalmi szinten lehet” – vélekedett a szakember. Szerinte országos felmérést kellene készíteni a parlagfűhelyzetről, és mindig oda kellene koncentrálni az irtáshoz használható erőket, ahol éppen a legnagyobb a probléma. Ráadásul a pollen allergiakeltő hatását a környezetszennyezés megsokszorozza.

“A szennyezett pollenek 20-30-50 kilométerre tudnak elrepülni, tehát a forrásnál kell őket irtani” – hangsúlyozta az allergológus.

Legutóbb tíz éve fordult elő, hogy ilyen korán jelent meg a parlagfű virágpora. Most a csapadékos időszakban a növények növekedésnek indultak – mondta Magyar Donát aerobiológus.

A szakértő szerint csapadékos időben az allergiások tünetei átmenetileg megszűnhetnek, de a parlagfű ezalatt is termeli a pollent, csak nem kerül a levegőbe. Viszont amint elmúlik a csapadék, robbanásszerűen jelenik meg pollen a levegőben, és akkor már tünetek is előfordulhatnak.

Magyar Donát arra is figyelmeztetett, hogy általában augusztus elejétől október végéig tart a parlagfű szezonja, tehát az allergiások készüljenek fel a hosszú távú “szenvedésre”. Azt is hozzátette, ha szemviszketést, szájpadlásviszketést, köhögést, tüsszögést észlelünk, forduljunk orvoshoz, mert nagy eséllyel parlagfűallergiások vagyunk.

Nébih: júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

A Nébih azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok, akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-je után bírsággal sújthatók. A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken – közölte a Nébih a honlapján.

A közlemény szerint a bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.

agrotrend.hu / infostart.hu