Reszkess, Aldi, Lidl, Tesco – az agrárminiszter a gazdákkal vásároltatná fel a kereskedelmi láncokat

Nagy István szerint sokan félnek az integrációtól, pedig a kicsiket segítené, és a résztvevők tulajdonolnák húsz év múlva a feldolgozóipart és a kereskedelmet.

„Most sokan félnek a termelők integrációinak kialakításától, de ez csak önkéntes alapon képzelhető el. Azt is érdemes leszögezni azonban, hogy a legnagyobb szükségük éppen a legkisebbeknek van az együttműködésre, hogy ők is piachoz jussanak. Az integrációkkal húszéves távlatban az a cél, hogy a bennük részt vevők tulajdonolják a feldolgozóipart és a kereskedelmet is” – nyilatkozta Nagy István újonnan kinevezett agrárminiszter a Világgazdaságnak.

A gazdasági napilap újságírója kérdésére, hogy képesek lesznek-e legyűrni a nagy kereskedelmi láncokat, Nagy azt válaszolta: „Ennyi idő alatt annyi tőke képződik ezekben a rendszerekben, hogy vételi ajánlatot tehetnek majd a láncoknak.” Nagy István elmondta azt is, hogy a „Földet a gazdáknak!” programhoz hasonló mértékű földprivatizációt nem terveznek, de a nemzeti földalap feladata lesz a kisebb parcellák megvásárlása, birtokba rendezése és értékesítése.

A haszonélvezeti jog megvonása miatt született uniós bírósági elmarasztaló döntést pedig úgy értékelte, hogy az érdemben nem befolyásolja a folyamatokat, ugyanis a kormány elérte célját, sok fiókban levő szerződés kifehéredett. A miniszter az agrárium kérdéseiről is nyilatkozott: elsőként a hatékonyságot növelné, megszüntetve az osztatlan közös földtulajdont, mely „gúzsba köti a mezőgazdaságot”.

A 2006-2013-as uniós ciklusban Magyarország Nagy szerint nem jól használta fel a forrásait az élelmiszeriparban, míg Lengyelország ebben az időszakban hasznosan költötte el a pénzt, így alakulhatott ki a „magyar mezőgazdaságon a lengyelfrász”. Magyarországon az élelmiszeriparba 300 milliárd forint uniós forrás érkezett, az agrárminiszter szerint az ebből megvalósuló fejlesztések lehetővé teszik, hogy a magyar mezőgazdaság 20 millió embert lásson el élelmiszerrel, az export pedig elérje a 70-80 százalékos feldolgozottsági szintet.

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda