Menü Bezárás

Ágazati összefogás az ASP okozta károk megelőzéséért

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a sertés-termékpálya szereplői számára szervezett egyeztetést a hazai afrikaisertéspestis-helyzet kapcsán. A felek egyetértettek abban, hogy valamennyi érintett tehet a kármegelőzésért.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Állattenyésztési és Beszállítóipari Osztály Sertéságazati Alosztályának 2018. május 8-i ülésén áttekintették az afrikai sertéspestis (ASP) vadállományban történő megjelenése miatt kialakult helyzetet. A meghatározó hazai sertéstenyésztők részvételével megrendezett megbeszélésen elhangzott: a kórokozó hazai felbukkanása állategészségügyi, és nem élelmiszer biztonsági probléma. Az emberre egyébként is veszélytelen vírust csak vaddisznókban mutatták ki, a házi sertésekben nem jelent meg. A legfontosabb feladat az, hogy ez a jövőben is így maradjon, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a sertéstartók – a saját érdekükben – maradéktalanul betartsák az állategészségügyi és járványvédelmi előírásokat.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a sertés-termékpálya valamennyi szereplőjének – a termelőktől egészen a kiskereskedőkig – komoly felelőssége van abban, hogy az afrikai sertéspestis ne jelenjen meg a házisertés-állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén.

Mint ismert, Magyarországgal szemben több mint 10 állam vezetett be sertéshúsimport-tilalmat. Ezekbe az országokba az elmúlt években megközelítőleg 40 ezer tonna, jellemzően magasabb árfekvésű terméket szállítottunk, amely a teljes hazai sertéshúskivitel 30 százaléka. A megbeszélés résztvevői rávilágítottak arra, hogy ennél jóval súlyosabb piaci zavart okozna a kórokozó megjelenése valamely nagy kibocsátással rendelkező európai országban, ez pedig a szakértők szerint szinte elkerülhetetlen. A vírus esetleges ottani felbukkanása miatt – a bevezetendő importkorlátozások következtében – vélhetően beszakadnának az európai felvásárlási árak, és olcsó sertéshús árasztaná el a közép-kelet-európai piacokat. A hazai árakat is mozgató német felvásárlási árak az év ezen szakaszában megszokott emelkedéssel szemben már egyébként is lassú csökkenést mutatnak.

A NAK 2018. május 7-ére a kiskereskedelmi láncokat is megbeszélésre hívta, előremutató, hogy az eseményen valamennyi áruházlánc képviselője jelen volt, akik tájékoztatást kaptak az afrikai sertéspestis megjelenése miatt kialakult helyzetről. A megbeszélésen elhangzott: a kiskereskedelem szereplőinek is fontos szerepe lehet az esetleges piaci zavarok kezelésében, és nagy a felelősségük abban, hogy milyen mértékű nehézségekre kell számítaniuk a sertéstenyésztőknek és a feldolgozóknak.

A NAK – mint a teljes agrár- és élelmiszer-ágazatot lefedő szervezet – a jövőben is folytatja az egyeztetéseket, gyűjti, szintetizálja és továbbítja a döntéshozók felé a tagjaitól érkező olyan igényeket és felvetéseket, amelyek segíthetik kezelni a sertéspestis által okozott problémákat.


Az EU-ba mehet a magyar sertéshús

Az uniós állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére – közölte kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Forrás: nak.hu

Hozzászólás

Hozzászólás