Menü Bezárás

A méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben

Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akácvirágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok. A márciusi télies időjárás és a hirtelen jött felmelegedés miatt nem tudtak időben felkészülni a szezonra a beporzó rovarok – írta a Magyar Idők.

Nem tett jót az elhúzódó tél után jött hirtelen felmelegedés a hazai méztermelésnek. A márciusi hideg miatt a méhcsaládok nem tudtak időben megerősödni. Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke elmondta: az átlagnál nem volt magasabb a téli pusztulás a kaptárakban, a családok viszont nagyon gyengék, ami egyértelműen a hektikus időjárásnak tudható be.
– Az idén ismét kimaradt a tavasz, a tél után egyből a nyárba ugrottunk. Amíg azonban a növények gyorsan alkalmazkodtak az időjárás változásához, a méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben – hívta fel a figyelmet a szakember. – Egy méh kikelése 21 napot vesz igénybe, ezért van az, hogy a virágba borult repcetáblákon nagyon kevés méh dolgozik, s félő, hogy az akácvirágzáskor sem lesz még teljes a létszám.

Az akácterméssel egyébként ebben az évben vélhetően nem lesz gond. A tavaszi fagy eddig megkímélte az akácosokat, s ha május elején sem lesz nagyobb lehűlés, akkor szinte biztos, hogy jó szezon áll a méhészek előtt.
– Az akác nagyon érzékeny a fagyra, az idén azonban egyelőre úgy tűnik, emiatt nem kell aggódnunk. Télen elegendő csapadék hullott, a meleg napoknak köszönhetően pedig gyors fejlődésnek indultak a növények, így az akácvirágzás május elején megkezdődhet – emelte ki. – A méhészek most azon dolgoznak, hogy addigra megerősödjenek a méhcsaládok, a szakmailag felkészült termelők azonban már most is optimisták lehetnek.

Az akácméztermés ugyanakkor attól is nagyban függ, hogy a virágzás alatt milyen lesz az időjárás. Ha egy hétig esik, akkor nem sok jóra számíthatnak a hazai méhészek. Arra a kérdésre, hogy az idén mekkora mennyiségű virágméz kerülhet ki a kaptárakból, egyelőre nem lehet pontos választ adni – figyelmeztetett az OMME elnöke –, bármilyen becslés korai lenne. Annyi biztos, hogy a tavalyi méz elfogyott a raktárakból, így alacsony készletekkel várják a szezont a méhészek.

Forrás: nak.hu

Hozzászólás

Hozzászólás