Ilyen példaértékű összefogás még nem volt a vidék érdekében

 HÍREK

2017. október 04., szerda • 13:04

Ilyen példaértékű összefogás még nem volt a vidék érdekében

A július óta működő munkacsoportnak köszönhetően erősödik az agrárium érdekeit szolgáló szervezetek munkája, és egyszerűsödik a gazdák tevékenysége, így a pályázatok és kifizetési kérelmek szakmai környezete is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) javaslatára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkacsoport létrehozását kezdeményezte a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség és a NAK részvételével.

– A munkacsoport lehetővé teszi, hogy lényegesen simább és gördülékenyebb legyen azon folyamatok elősegítése, amelyek az ágazat fejlődése és a gazdák tevékenységének egyszerűsítése szempontjából fontosak – mondta Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke szerdán egy budapesti sajtótájékoztatón.


Jakab István és Győrffy Balázs – fotó: agrotrend.hu

– Mióta az agrárkamara működteti a falugazdász-hálózatot, 1000 milliárd forint támogatáshoz segítettük hozzá a gazdákat.

Az új Közös Agrárpolitikára való átállás során nem keletkezett kifizetési vagy lehívási probléma

– közölte Győrffy Balázs, a NAK elnöke. Hozzátette: a zökkenőmentes átállást nagyban segítette, hogy jól felkészített szakemberek állnak a tagság rendelkezésére.Idén 120 ezer egységes kérelmet adtak be a falugazdász-hálózaton keresztül.

A NAK a Vidékfejlesztési Program (VP) pályázat-előkészítő munkacsoportjában is részt vett. Annak érdekében, hogy a VP által támogatott beruházási fejlesztéseket a gazdálkodók könnyebben és gyorsabban meg tudják valósítani, a kamara javaslatára a Miniszterelnökség módosította a pályázati felhívások létszámfenntartásra vonatkozó elvárásait, ami a program 17 darab beruházási pályázatát érinti.

A keresztellenőrzésekben már az elmúlt években is részt vettek a falugazdászok.

Részben e munkacsoport egyeztetéseinek köszönhető az a jogszabály-módosítás, ami révén az egységes kérelmekkel kapcsolatos adategyeztetési kötelezettségről már nem csak a gazdálkodó, hanem a falugazdász is értesítést kap.

– A módosítást követően arra számítunk, hogy a továbbiakban az adategyeztetés nem lesz gátja a kifizethető kérelmeknek – tette hozzá Győrffy Balázs.

A szervezetek hatékony együttműködésének köszönhetően idén ősszel is az eddigi éveknek megfelelően, a közösségi szabályok által meghatározott legkorábbi időpontban, október 16-án megkezdődik az agrártámogatási előlegek kifizetése, amiről bővebben ITT írtunk.

Forrás: Agrotrend.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda