http://oroscafe.hu/2017/09/22/uj-szobrokkal-szepul-a-varos/cikk/kozelet/csanyijozsi

Új szobrokkal szépül a város

Október elején új szobrokkal szépül Orosháza. A Járási Hivatal előtt, a Szabadság téren szeptember végén állítják fel a “Búzanemesítők” szoborcsoportot, melynek ünnepélyes avatása október 5-én lesz.

Az Orosháza és Vidéke Gazdakör kezdeményezésére, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Orosháza Város Önkormányzata támogatásával készült el a három nagy búzanemesítő, Mokry Sámuel(1832-1909), Baross László(1865-1938) és Székács Elemér(1870-1938) szobra.

Orosháza környékén a XIX. század második felében majd a XX. században és napjainkban is jelentős területen termesztenek őszi búzát.

Orosháza – Gerendás földjein nemesítette a gabonát az egykori orosházi lelkész Mokry Sámuel. Célul tűzte ki a szárazságnak jobban ellenálló, jól bokrosodó nagyobb kalászt hozó búza létrehozását. A kiváló talaj, a fényviszonyok, és tápanyagellátás mellett a legnagyobb termést adó búzafajtát sikerült előállítania.

Mokry Sámuel (Forrás: Békés Megyei Értéktár)

Mokry Sámuel (Forrás: Békés Megyei Értéktár)

Bánkút volt Baross László nemesítő munkájának helyszíne. A kanadai Reginában a búza világkiállításon a Bánkúti 1201-es fajtát jelölték a világ legjobb búzájának és Baross László nemesítőt aranyéremmel és díszoklevéllel tüntették ki.  Búzafajtái negyedszázadon keresztül a legjobbak voltak Magyarországon és a búza vetésterületének nagyobbik részén Baross László fajtáit termesztették.

A múlt század elején Árpádhalom határában kísérletezett Székács Elemér. Nemesítő munkájának eredményeként 1912-ben az Árpádhalmi birtokon az általa nemesített búzát vetették a teljes vetésterületen. Az 1910-es években Székács búzái az Alföldön kiszorították a Tisza vidéki búzát. Búzafajtáinak száma melyeket államilag elismertek meghaladta a tizenötöt.
– Fontos, hogy városunk örökségét, emlékét méltóképpen őrizzük. A három kiváló búzanemesítő múlhatatlan érdemeket szerzett abban, hogy az itt termesztett búza és az abból készült orosházi kenyér országos és Európai hírnévre tett szert – mondta az Oroscafénak Dávid Zoltán polgármester.

A három korszakos búzanemesítőről készült szoborcsoport Túri-Török Tibor szobrászművész alkotása.

forrás: oroscafe.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda