A hazai agráriumot is érinti az új uniós klímarendelet

Megszavazták a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi ülésén.
A rendelet az EP 2013-2020-as vállaláselosztási határozatát váltja fel. Az elfogadott szabályok lehetővé teszik, hogy az Európai Unió teljesítse vállalásait, és 2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Az uniós vállalást kötelező nemzeti célokra bontja le olyan területeket érintve, mint a mezőgazdaság, a közlekedés, az építőipar, illetve a hulladékkezelés, amelyeket az EU szén-dioxid-piaca ugyan nem fed le, de az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékát adják. Az intézkedéssel kapcsolatos elemzés szerint Magyarországnak 7 százalékos csökkentést kell végrehajtania.

A mezőgazdaságban az állattenyésztésre és a növénytermesztésre legjellemzőbb az üvegházhatású gázok kibocsátása. A KSH 2015-ben kiadott elemzése szerint az ammóniakibocsátás fő forrásai az állattartás során keletkező trágya, a hígtrágyázás és a szintetikusnitrogén-tartalmú műtrágyázás. A legjelentősebb ammóniakibocsátó a mezőgazdaság, amely 2013-ban a nemzetgazdaságból származó emisszió 99 százalékáért felelt, míg a nitrogén-oxidok tekintetében szintén a mezőgazdaság volt a legszennyezőbb, 25 százalékos nemzetgazdasági részesedéssel. 2013-ban a metán esetén a teljes kibocsátás 37 százaléka a mezőgazdasághoz, a dinitrogén-oxid esetén a teljes szennyezés 79 százaléka a mezőgazdasághoz volt köthető.
Emellett dinitrogén-oxid szabadul fel rizstermesztés és a tarlóégetés során, továbbá a mezgazdasági talajok szintén dinitrogén-oxidot bocsátanak ki.
Forrás: (EP/nak.hu)

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda