Pályázati 1×1 gazdáknak: a kérelemtől a beruházáson át az elszámolásig

Hogyan lehet az európai uniós támogatások igénybe vételével tető alá hozni egy beruházást? – ezt tekintettük át Hives Zsolttal, az Erste Bank EU Iroda ügyfélmenedzserével. A fejlesztési szándék megszületésétől a fenntartási jelentések benyújtásáig kísérjük nyomon a folyamatot.

1. A fejlesztési cél meghatározása

Két eset van: vagy a kabáthoz varrjuk a gombot, vagy a gombhoz a kabátot. A versenyképesség és a fenntarthatóság szempontjából az első megoldás az előnyösebb. Tehát ha van konkrét fejlesztési elképzelésünk, ha tudjuk, milyen irányban szeretnénk fejleszteni a vállalkozásunkat, és ehhez keresünk finanszírozást, például vissza nem térítendő támogatást.

Hives Zsolt: a jelenlegi gyakorlat nem teszi lehetővé, hogy a magasabb árú, de sokkal jobb minőséget fogadhassa el a bíráló. Az a járható út, hogy „legyen tuti”, melyik az a gép, amelyet szeretnénk, és mellékeljünk két olyan árajánlatot hozzá, amely magasabb értékűfotó: Agroinform.hu

A rosszabbik megoldás az, amikor az ember megnézi a pályázati honlapot, és onnan választ beruházási témát akkor is, ha ez az üzleti elképzeléseivel nincs szinkronban.

2. Finanszírozáskeresés

A palyazat.gov.hu központi honlapon érhető el minden aktuális pályázat, felhívás, közlemény. Itt lehet megtalálni a különböző operatív programokat, köztük a mezőgazdaságban tevékenykedők számára leginkább érdekes Vidékfejlesztési Programot. A pályázati felhívások a jogosultsági feltételeket is tartalmazzák, a részletekről pedig érdemes külső szakértőkkel egyeztetni.

3. Pályázatírás: üzleti terv, árajánlatok és egyebek

Számtalan pályázatíró, tanácsadó cég működik a piacon, továbbá a bankoknak is van ilyen részlegük. Az Erste ügyfélmenedzsere azt javasolja, hogy mindenki konzultáljon legalább a saját bankja tanácsadóival. A bank számára az a lényeg, hogy az adott projekt fenntartható legyen, és esetleg finanszírozási segítséget is tudjanak nyújtani hozzá. A külső segítség azért is jó, mert egy pályázat menedzselése nagyon sok adminisztratív feladattal jár. Ezekre szigorú határidők vonatkoznak, egy-egy mulasztás komoly következményekkel jár.

A pályázathoz mellékelni kell egy hét évre szóló üzleti tervet.

Ez a pályázat értékelése során komoly súllyal esik latba: nagyobb pályázatok esetében elérhető 100 pontból 55-öt lehet kapni érte. Egy jó üzleti tervhez az is kell, hogy benyújtója tisztában legyen azzal, milyen finanszírozási lehetőséget kaphat hozzá.

A pályázat másik fontos részét az árajánlatok képezik. Minden projektelemhez három árajánlatot kell mellékelni, és ezek közül a legalacsonyabb értékűt kell beépíteni a költségvetésbe. Az ellenajánlatokra azért van szükség, hogy a pályázó ezekkel is dokumentálja, hogy a gondosság és a takarékosság uniós alapelveit szem előtt tartva járt el. Adódik a kérdés, hogy ugyan egy német gép drágább, mint például egy kínai, de hosszabb távon nem kifizetődőbb-e a németet választani. Egyelőre nincs olyan gyakorlat, amely lehetővé tenné, hogy a magasabb árú, de sokkal jobb minőséget elfogadhassa a bíráló. Ezért mindenképp az a járható út, hogy „legyen tuti”, melyik az a gép, amelyet szeretnénk, és mellékeljünk két olyan árajánlatot hozzá, amely magasabb értékű.

„A pályázati kiírások szerint 30 napon belül elbírálják a kérelmeket, ezt a kitételt azonban nem szabad készpénznek venni” – fotó: Agroinform.hu

A pályázati csomagba még kellhet két adminisztratív melléklet: az aláírási címpéldány és a cégkivonat. Ha a projektben építésiengedély-köteles infrastrukturális fejlesztés is van, akkor el kell indítani az engedélyeztetési folyamatot még a pályázat benyújtása előtt. De az nem feltétel, hogy a jogerős építési engedély rendelkezésre álljon, azt elég a megvalósítás során bemutatni, az első kifizetési kérelemhez mellékelve.

4. A pályázat benyújtása

Az elkészült pályázatot elektronikus úton kell beadni, a régi MVH-s ügyfélkapu kis módosítással ugyanúgy működik: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes. Innentől kezdve lehet várni a bírálatra, illetve saját felelősségre meg is kezdhető a beruházás. Tapasztalatok szerint csak a pályázók elenyésző hányada vág bele úgy a projekt megvalósításába, hogy nincs meg a támogatói döntés.

A pályázati kiírások szerint 30 napon belül elbírálják a kérelmeket, ezt a kitételt azonban nem szabad készpénznek venni. A 2016. tavaszi pályázatok esetében például a várakozási idő már több mint egy év. A felelős Miniszterelnökség is elismerte, hogy ebben a ciklusban nagyon lelassult a döntési folyamat.

5. A kötelező közbeszerzési eljárás

Ha megvan a támogatói határozat, neki lehet fogni a projekt megvalósításának. Ennek során oda kell figyelni arra, hogy 2017. január 1-je óta

minden olyan beruházás, amely több mint 40 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást tartalmaz, a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik.

Az eljárás lefolytatásához érdemes külső segítséget igénybe venni.

6. Az előleg lehívása

Aki a fenti folyamatokon túljutott, már bátran elkezdheti költeni az előleget, és a projekt haladhat az ütemterv szerint. Itt arra kell figyelni, hogy az előlegfelvétel időpontjától számított hat hónapon belül a projekt összköltségének legalább 10 százalékával el kell számolni.

Aki külföldről szerezi be az adott technológiát, annak számolnia kell azzal is, hogy a nagy értékű gépeket általában a megrendelés után kezdik el gyártani, ugyanakkor az előleget – a gép értékének 30 százalékát – ekkor ki kell fizetni. Itt jön a képbe a bank, amely az adott támogatást meg tudja előlegezni, akár hosszabb távra is hitelezni tudja a beruházást. Ezáltal az ügyfél likviditása biztosított, számláit az előleg nyújtotta kereten túl is ki tudja fizetni.

A projekt megvalósítására jellemzően 24 hónap áll rendelkezésre, ebbe beletartozik a közbeszerzés ideje is. Indokolt esetben egyébként lehet hosszabbítást kérni az Irányító Hatóságtól.

7. Elszámolás

Elszámolásra egy összegben a projekt megvalósulása után, vagy több részletben, a megvalósítás ütemét követve van lehetőség. A kifizetési kérelmek benyújtásához mellékelni kell a kifizetett számlákat. A pályázó ez után kaphatja meg a támogatás még hátralévő részét. De lehetnek menet közben helyszíni ellenőrzések.

8. Fenntartási jelentések készítése

A pályázatok útján megvalósított mezőgazdasági projektekhez

ötéves fenntartási kötelezettség

is kapcsolódik. Ez idő alatt mindenképpen meg kell őrizni az új technológiát, az új infrastruktúrát, az új kapacitásokat, adott esetben a munkaerőt is. Évente egyszer fenntartási jelentést is kell tenni. A fenntartási időszak az 5. év végén, a záró projekt fenntartási jelentésének benyújtásával és elfogadásával zárul.

Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának a hazai szántóföldi növénytermesztési helyzetről szóló iparági elemzését IDE KATTINTVA töltheti le.

forrás: Agroinform.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda