1,2 milliárd jut a sertéságazat támogatására

A magyar élelmiszeripari kivitel az elmúlt öt évben a harmadával növekedett. A sertéságazat támogatására most 1,2 milliárd forintot különítettek el, elsősorban azért, mert az állatlétszám még mindig nem indult emelkedésnek.
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A 2014 és 2020 közötti uniós ciklusban a korábbinál 180 milliárd euróval több kerül az állattartó ágazatba az agrártámogatásokból az unióban – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége küldött közgyűlésén. Magyarország élelmiszeripari kivitele 37 százalékkal emelkedett az elmúlt fél évtizedben. A mezőgazdasági bruttó kibocsátás hozzáadott értéke pedig több mint 50 százalékkal javult az elmúlt hat évben.

A sertéságazat viszont stagnál, ezért a megsegítésére 1,2 milliárd forintot különített el a kormányzat. Versenyképes maradt az ágazat a válságban, de a sertéslétszám még nem érte el a megfelelő mértéket – jelentette ki a tárcavezető.

Fazekas Sándor egy kenderesi disznóvágáson (Fotó: MTI/Mészáros János)

Valójában a hazai sertésállomány mára 2,89 millió darabos történelmi mélypontra süllyedt – derül ki az agrárszektor.hu korábbi összeállításából. A piaci szereplők többsége az újabb vidékfejlesztési felhívások elbírálására vár, ezért késlekedik a fejlesztésekkel. Pedig az ágazat helyzete rég volt ennyire kedvező, a 400 forint fölötti felvásárlási árak azt jelentik, hogy a jó termelők akár kilogrammonként 80 forintos haszonnal is kalkulálhatnak.

Fazekas Sándor újabb áfacsökkentési lehetőségekről is szót ejtett Herceghalmon, konkrét termékekre azonban nem tért ki. Előadása után részt vett a Magyar Állattenyésztésért Díjak átadásában, amelyeket 2014-től ítél oda minden évben a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Forrás: Agrárszektor.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda