Afrikai sertéspestis Kárpátalján

Afrikai sertéspestis vírusát mutatták ki elhullott vaddisznók tetemeiből a napokban Nagyszőlősön. Valószínűsíthetően az egyik szálloda vendégei hurcolták be a kórokozót.

December végén az egyik nagyszőlősi szálloda gazdaságában elpusztult három vaddisznó, ezek tetemeiből vettek mintát az elmúlt hétvégén és küldték el vizsgálatra a lembergi (Lviv) regionális állatorvosi laboratóriumba – adta hírül a Goloskarpat.info, nagyszőlősi hírportál. A vizsgálat az afrikai sertéspestis veszélyes kórokozóját mutatta ki.

A szálloda gazdaságát 40 napra állategészségügyi zárlat alá helyezték. Ez az első eset, hogy afrikai sertéspestist regisztráltak Kárpátalján.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kórokozót Ukrajnából hurcolták be a szállodavendégek. Ez a vírus még 2012-ben jelent meg Ukrajnában, Zaporzzsja környékén, és eddig az ország 14 megyéjében regisztráltak betegséget – derül ki az MTI-ből.

A szomszédban pusztít az afrikai sertéspestis – fotó Shutterstock

Eddig az ország 14 megyéjében regisztrálták a betegséget, idén júniusban az ukrán-magyar határtól 250 kilométerre fekvő Csernyivci megyében is kimutatták a veszélyes fertőzés kórokozóját. A hatóságok szerint a fertőzési gócot lokalizálták, így az nem jelent további veszélyt. Egyúttal 20 kilométeres körzetben elrendelték az összes házisertés állatorvosi vizsgálatát. Mint ismeretes az afrikai sertéspestisre főként a házisertés és az európai vaddisznó fogékony.

Forrás:Agroinform

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: magyargazda