Újabb állományban jelent meg a H5N8 madárinfluenza vírus, ezúttal Hajdú-Bihar megyében. A betegség emberre továbbra sem jelent veszélyt – közölte Bognár Lajos országos főállatorvos az MTI érdeklődésére. A fertőzött állományt, több mint 10 ezer állatot leölték, a telepet fertőtlenítették – számolt be. A telep körül egy 3 és egy 10 kilométeres védő és megfigyelési zónát alakítottak ki.

A zónában található állattartó telepek állományát állatorvosok megvizsgálják, amennyiben probléma van, intézkednek – mondta. A megyében elrendelték a baromfiállományok zárt tartását is az eset miatt. Elmondta azt is, hogy minden állattartó 100 százalékos állami kártalanításra jogosult, ahol a hatóságnak madárinfluenza miatt intézkednie kell, és betartott minden állategészségügyi szabályt, különösen a zárt tartást.

liba

A károsult állattartók 100 százalékos állami kártalanításra jogosultak (a kép illusztráció) – fotó: MTI

A kártalanítást a járási hivatalok végzik közigazgatási eljárásban, a gazdálkodók 60 napon belül számíthatnak a fizetésre. A novemberi járványokhoz kapcsolódóan már az idén több mint egymilliárd forint kártalanítást fizetnek ki – mondta. A baromfi zártan tartásának kötelezettségét Hajdú-Bihar megyén kívül Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre terjesztették ki eddig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található információk szerint.

Forrás: Agroinform.com