Elismerte Brüsszel: még durvább vágás jöhet a nekünk is fontos EU-pénzeknél

Csak egy napig működött az Európai Bizottság kommunikációs trükkje, hogy csak alig csökkennének a Magyarországnak is fontos EU-pénzek 2020 után, mert reálértéken valóban jelentős vágás néz ki – ismerték el a Bruxinfónak brüsszeli források.

 A szerdai bejelentéskor a Portfolio már rámutatott: a Bizottság a hivatalos kommunikációs anyagaiban diszkréten csak arról szólt, hogy “a közös agrárpolitika és a kohéziós politika forrásainak mérsékelt – mindkét esetben 5% körüli – csökkentését javasolja”, de amint részletesen bemutattuk: az összevethető 2018-as árakon végzett számítás ennél jóval nagyobb vágást jelent.

Amint levezettük: a Magyarországnak is fontos kohéziós forrásoknál 11%-os vágás látszik 330,6 milliárd euróra, de most a Bruxinfo arról ír, hogy brüsszeli illetékesek azt ismerték el neki: valójában reálértéken akár 13%-os vágás is összejöhet.

 

Úgy tűnik, hogy a módosuló fejezetek miatt a mostani ciklusban valamilyen olyan tételt is figyelembe kell venni, amit mi kihagytunk a szerdai összevetésből és ezért jön ki a mi 11%-os számításunknál is nagyobb vágás. Sőt, amint levezettük: a kohéziós forráselosztás képletének kis átalakítása a dél-európai országok javára azt eredményezheti, hogy még a 11%-nál, pontosabban a mostani értesülés szerint a 13%-nál is nagyobb vágás alakulhat ki. Ez azt jelenti, hogy a két nagy uniós kasszánál (kohéziós és agrár) durva becsléssel kalkulált akár 3,9 milliárd eurósnál is nagyobb, akár 4,3 milliárd eurós (310-es euróval 1364 milliárd forintos) vágás is kinéz a jelenlegi tervek alapján 2020 után Magyarországnak. Tisztábban majd csak a május 29-én bejelentendő részletszabályok alapján látunk, illetve a tagállamok között most meginduló érdemi viták mentén derül majd ki, hogy mit fogad el egyhangúan a közösség.

 

A cikk további lényeges információi:

 

  • a 2021-2027-es időszakra folyó áron javasolt felzárkóztatási források (373 milliárd forint) úgy oszlana meg, hogy ebből 273 milliárd eurót tenne ki az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Kohéziós Alap (KA) együttesen, további 100 milliárdot pedig az Európai Szociális Alap
  • Minimális az esély, hogy a Bizottság által most javasolt költségvetési bevételi oldali reformot ebben a formában elfogadják (a Brexit miatti lyuk és az új feladatok együtt mintegy 160 milliárdos többlet finanszírozási igényt jelentenek és ezt betömné a három új bevételi forrás, illetve a visszatérítések 5 év alatti kivezetése).
  • Elsősorban azért minimális az esély ennek a reformnak az elfogadására, mert ebben az esetben a nettó befizetőknek nem csak azt kellene elfogadniuk, hogy nő a befizetésük, de a brit visszatérítés megszűnése miatt még egy ötéves átmeneti időszakban az osztrák, dán, svéd, német és holland speciális visszatérítésről is le kellene mondaniuk. Sőt, a hollandok még azon is buknának, hogy a Bizottság javaslata felére csökkentené az EU külső határain (jelen esetben a kikötőkben) beszedett vámok kezelési költségeinek azt a részét, ami a tagállamoknál marad.
  • Bár az még nem ismert, hogy az ERFA és a KA forráselosztása során milyen fejlettségi régiókat mennyire lehet majd támogatni, mivel nincsenek meg még a régiókategóriák, (most három ilyen kategória van az ERFA-nál és egy a KA-nál), de az ismert, hogy a Brexit és a déli tagok gyengélkedése miatt az uniós átlagos egy főre jutó fejlettségi mutatók lejjebb mennek, “ami azonban várakozások szerint nem veszélyezteti a hat legszegényebb kategóriába tartozó magyarországi régió státuszát” – fogalmaz a lap. Azaz várhatóan 2020 után is az intenzíven támogatható kategóriában marad mind a hat, ami kedvező fejlemény.
  • Ezzel szemben kedvezőtlen, de az előzetes hírek alapján nem meglepő fejlemény, hogy a pénzfelhasználás szabályainál az már biztos, hogy például emelkedni fog a nemzeti társfinanszírozás mértéke. Ez azt jelenti, hogy míg eddig minden 100 eurónyi itthon elköltött fejlesztési forrásból 85 euró Brüsszelből érkezett, addig utóbbi csökkenni fog és így a magyar költségvetés által fizetendő rész fog emelkedni.

Forrás: www.portfolio.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda