Nem kell aggódniuk a gazdáknak a szokatlan meleg miatt

Nem kell aggódniuk a gazdáknak a szokatlan meleg miatt

Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest kimagaslóan meleg januári időjárás miatt, ez azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre még nincs negatív hatással, mivel a természet ilyenkor javában „alszik”, a szőlő és a gyümölcsök is úgynevezett mélynyugalmi fázisban vannak.

Az agrárkamara felhívja a figyelmet arra, hogy bár a napokban – helyi jelleggel – főként dísznövényeknél rügyezést figyeltek meg, általánosságban elmondható, hogy a növénykultúrákat többnyire még nem zökkentette ki a mélynyugalmi állapotukból a meleg idő, az csak bizonyos mikroklímáknál, egy-egy melegebb területen és meghatározott talajszerkezet esetében tapasztalható. Tájékoztatásuk szerint a hétvégére várható lehűlés segíthet abban, hogy a növények visszataláljanak a normális életciklusukhoz. Az igazi veszélyt az jelentheti, ha rövid idő alatt nagy hőingadozások következnek be.

Kézi vetéssel tavaszi árpát és borsót szór földjére Zsákán egy gazda februárban, mert az enyhe tél miatt szabadon maradt búzája nagy részét kiették a rágcsálók és madarak – képünk illusztráció (MTI Fotó: Oláh Tibor)Kézi vetéssel tavaszi árpát és borsót szór földjére Zsákán egy gazda februárban, mert az enyhe tél miatt szabadon maradt búzája nagy részét kiették a rágcsálók és madarak – képünk illusztráció (MTI Fotó: Oláh Tibor)

Megjegyezték, hogy a növények a december-januári mélynyugalmi szakaszban a legellenállóbbak. Ilyenkor a nagy meleg és a nagy hideg is csak nagyon ritkán, különleges egyéb feltételek beteljesülése mellett tesz kárt bennük. Az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés sem indítja meg az élettevékenységüket. Amennyiben a meleg időszakot kemény fagyok követik, az veszélyeztetheti az őszi vetésű szántóföldi növényeket is. Különösen az őszi káposztarepce fiatal hajtásait érhetik komoly károk.

Forrás: horadó.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda