Ajánlások a 2018-tól érvényes zöldítési követelmények teljesítéséhez

A Földművelésügyi Minisztérium az illetékes szervezetek – többek között a NAK – bevonásával ajánlásokat fogalmazott meg a növényvédőszer-korlátozásban érintett gazdálkodók számára, miként teljesíthetik az új szabályozási keretek között a zöldítés követelményeit.

Fontos változások várhatóak 2018. január 1-jétől az ökológiai jelentőségű célterületeken (EFA), ugyanis a gazdálkodók a jövőben nem használhatnak növényvédő szert az EFA-ként elszámolni kívánt tábláikon. Az új szabályozás értelmében 2018. január 1-jétől tilos az EFA-ként elszámolni kívánt másodvetéseken, nitrogénmegkötő kultúrával beültetett, parlagon hagyott területeken, valamint az erdőszél-menti hektársávokon és a rövid vágásfordulójú energetikai ültetvényeken növényvédő szert alkalmazni. A korlátozás minden olyan készítményre kiterjed, amit az uniós és magyar növényvédelmi szabályozás szerint növényvédő szerként hoztak forgalomba.

A korlátozás bevezetése elsősorban a nitrogénmegkötő növények termesztőinek jelent majd nehézséget (pl. szója, borsó, babfélék, lucerna, csillagfürt), tekintettel arra, hogy a legtöbb területen a hazai viszonyok nem alkalmasak a fehérjenövények növényvédőszer-mentes termesztésére.

A Földművelésügyi Minisztérium az illetékes szervezetek – mások mellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – bevonásával ajánlásokat fogalmazott meg a korlátozásban érintett gazdálkodók számára, miként teljesíthetik az új szabályozási keretek között a zöldítés követelményeit. A szervezetek konzultációjának eredményeként megfogalmazott ajánlásokat ebben a közleményben olvashatják.

 

Forrás: nak.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda