Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZ

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZ

A közelgő agrárkamarai választásokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége) elnöke és Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Hódmezővásárhelyen, pénteken reggel a Fekete Sasban.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZ

“Minden érintett vegyen részt november 3-án az agrákamarai tagok választásában!” – mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő a péntek reggeli sajtótájékoztatón. Csongrád megyében 15 helyszínen adhatják le voksukat a szavazók. Mintegy 370.000 választási jogosult tagja van az Agrárkamarának, akik november 3-án kinyílváníthatják véleményüket szavazatukkal az országban.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, a magyar kormány stratégiai partnernek tekinti az Agrárkamarát, a távolabbi tervek között szerepel, hogy az agrárium GDP-ből való részesedése növekedjen és hogy az ország húzó ágazata legyen a magyar mezőgazdaság. “Az élelmiszerelőállítás népegészségügyi kérdés, minél több terményt kell előállítani, önellátásra berendezkedni. A magyar emberek élelmiszerszükségletét a magyar gazdaságnak kell kielégíteni. Emellett a fejlődő mezőgazdaság az emberek megélhetését is biztosítja” – mondta Lázár János, majd hozzátette, a 3,5 ezer milliárd forint, az agráriumba jutó támogatásokból 2007 és 2013 között a források fele a nagygazdaságokba került. A kormány a kis-és középgazdaságokat kívánja támogatni, a néhány éve életbe lépett 80-20 százalékos felosztás is ezt támasztja alá, amelynek értelmében a beruházási források nagytöbbségét a kis-és közép gazdálkodókhoz kívánják juttatni. Cél, hogy ez a réteg saját egzisztenciával rendelkezzen, ezért is juttatták mintegy 200.000 hektár földhöz őket.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZ

A FIDESZ a MAGOSZT támogatja, amely a kis-és középbirtokosokat képviseli. Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az országgyűlés alelnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a MAGOSZ 17 szövetséges szervezettel kötött megállapodást, ezzel teljes mértékben lefedték a magyar agráriumot. Jakab István kiemelte, ahhoz, hogy az agrárpolitikai törekvések megvalósuljanak, olyan sturktúra kell a gazdaság területén, ahol a kicsitől a nagyig mindenki érvényesülni tud, a termeléstől a feldolgozóiparig.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZJakab István

A pénteki sajtótájékoztatón részt vett Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei elnöke is, aki elmondta, 30 éves pályafutást tudhat magáénak a kamaránál, a kamarai elnökséget a továbbiakban nem vállalja. Jakab István megköszönte Kispál Ferenc munkáját, amelynek során többek között az egyik kiemelt feladata volt a régi kamara beolvasztása és az új létrehozása. Kispál Ferenc a továbbiakban küldöttségi feladatokat lát majd el a kamaránál. Jakab István bejelentette, a Csongrád Megyei területi Kamara elnökének Szél Istvánt, a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnökét javasolja és jelöli  a MAGOSZ.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZKispál Ferenc

Szél István megköszönte a javaslatot, egyúttal elmondta, ha elnök lesz, igyekszik minden gazdát támogatni.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZSzél István

Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kamara megyei szervezete kiváló javaslatokkal fordult a kormányhoz az elmúlt években. Ezek egyike volt a 80-20 százalékos támogatói javaslat, amelynek köszönhetően ma minden 2. kis-és közép gazdasági vállalkozás nyertes pályázatra tesz szert.

Nagy fokú támogatottságot élvez a MAGOSZKis Miklós Zsolt

Ács Helga

Forrás: promenad.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda