300 milliós támogatás a zártkertekre

Idén 38 önkormányzat nyújtott be pályázatot a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítására, amelyet összesen 300 millió forintból valósítanak meg. A kormány a 38 pályázóból 34-et részesített egyenként 6-10 millió forintos támogatásban.
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az előző két évhez hasonlóan idén is a zártkerti szőlők és gyümölcsösök megújítására nyújtottak be pályázatokat az önkormányzatok. A 38 pályázóból 34-et részesítettek egyenként 6-10 millió forintos támogatásban. A nyertes települések programjai összesen 300 millió forintból valósulnak majd meg – mondta V. Németh Zsolt, az agrártárca államtitkára.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? – Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

A program első két évében 50 településen 477 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések, amelyek révén az önkormányzatok az osztatlan közös tulajdonban lévő gondozatlan földrészleteket felvásárolták, összevonták. A tájfajtákat megőrizve ötvenezer facsemetét, szőlőtövet ültettek el és 80 hektár terület újult meg. Az ország 69 településéről összegzik majd a mintaprogram tapasztalatait, és ennek alapján új, önálló programot dolgoznak ki, amelynek elindítására 2 milliárd forint hazai forrású keretösszeg áll majd rendelkezésre, és várhatóan 2017 év végéig meghirdetik.

Az idén a legtöbb pályázat Zala és Vas megyékből érkezett. A nyertes önkormányzatok a szerződéskötést követően, támogatási előleg igénybevételével már az idén elkezdhetik értékteremtő, tájfenntartó és génmegőrző munkájukat, így olyan fajták maradnak meg, mint a tüskés körte, cigányalma, csörgőalma vagy az aszalókörte.

Forrás: agrárszektor.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda