Központi szerepet kap az állattenyésztés

Az állattartás a hazai mezőgazdaság meghatározó szegmense, éppen ezért a kormány agrárpolitikájában központi szerepet kap az állattenyésztés fejlesztése, illetve az állattenyésztés és a növénytermelés egyensúlyának helyreállítása. A tárca nemzeti költségvetésből évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és más munkaigényes ágazatok részére – mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Központi szerepet kap az állattenyésztés

Arra törekszünk, hogy a lehető legmagasabb forrásokat biztosítsuk az állattartók részére – hangsúlyozta Nagy István. Emlékeztetett arra, hogy a 2015–2020 közötti ciklusban az Európai Unió agrártámogatásából a korábbinál 180 milliárd euróval nagyobb összeg jut az állattartó ágazatnak.

„Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot ismertetve elmondta, hogy a tárca nemzeti költségvetésből évi mintegy 30 milliárd forintos többletforrást biztosít 2020-ig az állattenyésztési és más munkaigényes ágazatok részére.

Nagy István arról is szólt, hogy a tenyésztési feladatok támogatása jelentős szerepet tölt be a nemzeti állattenyésztési programok (szarvasmarha, juh, kecske, sertés, kisállatok, ló) megvalósításában, az idehaza tenyésztett mezőgazdasági állatfajták fenntartásában, genetikai minőségük javításában. 2017-ben 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, amit törzskönyvezésre, teljesítmény-vizsgálatokra és tenyészértékbecslésre fordíthatnak a tenyésztőszervezetek.

Az államtitkár leszögezte, kiemelt jelentőségűek a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtáink. A géntartaléki szerepükön túl ezek a fajták meghatározott tájegységhez, vidékhez, lakossághoz, kultúrkörhöz kapcsolódnak, a természetszerű állattartás hagyományait őrzik- tette hozzá.

Forrás: Promenád.hu

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: Gazdakör Iroda