Bőven van kereslet a strucchúsra Európában

Németország Európa legnagyobb strucchús importőre, annak ellenére, hogy maga is előállít ilyen terméket, éspedig nem is keveset, mivel kereken 150 struccfarm működik az országban.

Egy családi gazdaság Rheinland-Pfalz tartományban, Rülzheim községben 20 éve tart fenn egy farmot, főleg azért mert nagyon egészségesnek tartja ennek az afrikai madárnak a húsát, amelynek előnyeit a kilónkénti 36 eurós vételárban a vásárlók is elismerik – írja a dw.com. Száz gramm strucchús csak 142 kalóriát tartalmaz, miközben ez a mutató sertéshúsnál 256, marhahúsnál pedig 209 kalória.

Az afrikai meleghez szokott állatnak a németországi éghajlati körülmények közötti tartása azonban nem egyszerű, és nem olcsó, sőt állatvédők szerint télen már kimondott állatkínzásnak számít. Bár a német strucctartók azzal vágnak vissza erre a vádra, hogy a madár eredeti hazája Közép-Ázsia volt, ahol a telek hidegebbek mint Németországban, sőt azt is hangoztatják, hogy a struccok a sertéseknél és a baromfiaknál jóval szabadabban és nagyobb „jólétben“ élnek, a vágóhídi bánásmód pedig az utóbbiaknál jóval „kegyetlenebb“.

strucc

A németek egyre inkább kedvelik a strucchúst – fotó: Shutterstock

Mindenesetre a strucchúst nagyon sok német fogyasztó megkedvelte, és keresi, ezért annak piaca Németországban továbbra is felfelé ívelő, bár a sertés- vagy marhahússal egyáltalán nem versenyezhet (pusztán a tartás jóval nagyobb térigénye miatt sem). Egyelőre – a nagyszámú struccfarm ellenére – a németországi fogyasztás nagyobbik része importból származik.

A strucctartás Magyarországon is felfutóban lévő üzlet, bár a közel 20 évre visszanyúló történetének még mindig akadnak buktatói, különösen a szabályozás egységesítése terén. A húsra belföldi és külföldi kereslet egyaránt van, és a melléktermékek (toll, bőr) is jelentős bevételt hozhatnak, ezért nálunk is érdemes belevágni a tartásba.

Forrás: Agroinform

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: magyargazda