Fémzárszám helyett tételazonosítót lehet feltüntetni

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál. Továbbá más adminisztrációs kötelezettségek is változtak.

A Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan törekszik arra, hogy a termelők számára minél egyszerűbb és hatékonyabb támogatási rendszert alakítson ki, amely nemcsak enyhíti adminisztrációs terheiket, de hatóságilag is végrehajtható és egyúttal biztosítja a hazai és az unós szabályok betartását is. Ebben a szellemben vizsgálta felül a tárca az egyes közvetlen és termeléshez kötött támogatásokat szabályozó, a minősített szaporítóanyag használatának igazolásának lehetőségeit tartalmazó miniszteri rendeleteket.

A változtatás következtében az igazolás során a „fémzárszám” megfogalmazás helyett a jóval nagyobb eljárási rugalmasságot biztosító „tételazonosító” megnevezés feltüntetésére nyílik mód. A módosítás hatására már a hazai és nemzetközi kereskedelmi forgalomban bevett és széles körben alkalmazott – az egyedi tételek azonosítását lehetővé tevő – számsorok elfogadása is lehetséges.
Ezzel együtt fontos változás, hogy a rendelet szerint előírt dokumentumoknak a támogatási kérelemhez történő csatolási kötelezettségét eltörölte a jogalkotó. Így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak lehetősége nyílik arra, hogy az érintett ügyfelekkel széles körű adategyeztetést folytasson, ami a jogosultsági feltételek minél könnyebb megállapítását biztosítja.
A tárca az eljárási folyamat egyértelműsítése érdekében a minősített szaporítóanyagok idegen nyelvű dokumentumaihoz kapcsolódó fordítás szabályozását is pontosította.

(FM Sajtóiroda)

Hozzászólás

Hozzászólás

Bejegyzés szerzője: magyargazda